Dlaczego ręczne polerowanie szkła na barze to mit?

Dobry lokal to taki, w którym zachowane są najwyższe standardy, nie tylko jeśli chodzi o jakość podawanych potraw i napojów, ale również czystość. Nieestetyczne smugi i zacieki na sztućcach czy kieliszkach niekorzystnie wpływają na opinię klientów i mogą być powodem negatywnych ocen, co w efekcie doprowadzi do spadku zainteresowania i… mniejszych dochodów. Jak tego uniknąć?

Krystalicznie czyste szkło zapewnią profesjonalne zmywarki przemysłowe

Każdy z nas przynajmniej raz widział w filmie scenę, w której barman z nieodłączną ścierką w ręku polerował szklane kieliszki. Widok ten nie powodował żadnego dysonansu poznawczego. Wszak to część jego obowiązków. W dzisiejszych czasach to przeżytek. Dzięki współczesnej technologii mamy od tego maszyny. I wcale nie mam na myśli specjalnie do tego stworzonych urządzeń, na które musimy wydawać dodatkowe pieniądze i zagracać nimi przestrzeni. Wystarczy, że wyposażymy nasz lokal w zmywarki przemysłowe, które zadbają o to, by naczynia były nie tylko czyste i wyparzone, ale również suche i lśniące! Od razu po wyjęciu gotowe do ponownego użytku. Dzięki temu sprytnemu rozwiązaniu jedno urządzenie zadba o estetykę zastawy.

Zmywarki barowe rozwiązują problemy z przeszłości

Jeszcze do niedawna lokale musiały zatrudniać przynajmniej jedną osobę na tak zwany „zmywak” oraz kolejną do wycierania i polerowania naczyń. Generowało to nie tylko większe nakłady finansowe, ale również mogło rodzić problemy higieniczne. Dodatkowo ograniczało efektywność pracy całego lokalu. Często tłuczone szkło było wpisane w specyfikę tej strefy kuchni. Wszak mokry talerz czy szklanka łatwo może wyślizgnąć się z rąk, co z kolei wymuszało przestój spowodowany koniecznością uprzątnięcia bałaganu, ogólnym spadkiem wydajności i czasowym chaosem. Dzięki obecności zmywarek gastronomicznych problem ten jest marginalizowany. Osad, kamień i smugi przestają być zmorą właścicieli barów i restauracji wraz z nadejściem ery zmywarek dopasowanych do potrzeb różnego rodzaju naczyń, również tych wymagających delikatnego i uważnego podejścia.

Zmywarka do szkła

Na co zwracać uwagę podczas wyboru zmywarki przemysłowej, aby nasze szklane naczynia na dłużej zachowały nienaganny wygląd? Podstawą jest wybór dedykowanego urządzenia. Nie każda zmywarka gastronomiczna nadaje się do mycia szkła. Ponadto podczas mycia delikatnych naczyń istotne są trzy czynniki zewnętrzne –  jakość wody, temperatura oraz środki, których użyjemy. Mając informacje o stanie wody, możemy dopasować do niej detergenty. Pamiętajmy również, aby dostosować temperaturę wody do rodzaju naczyń, które znajdują się w zmywarce. Dobra zmywarka gastronomiczna sama o to zadba.

Wybierając odpowiednią zmywarkę barową lub dedykowaną do restauracji, przedłużamy żywotność naczyń w lokalu oraz dbamy o zachowanie należytych standardów czystości.